Inga bandade förhör när Södertäljemålet tas om

Publicerad: 2012-10-31 22:15:00

Södertälje tingsrätt har idag fattat beslut i frågan om uppspelning av förhör samt utsett nya nämndemän i det återförvisade Södertäljemålet. Enligt tingsrättens beslut ska nya muntliga förhör genomföras med samtliga målsäganden, vittnen och tilltalade.

-Vi accepterar tingsrättens beslut och kommer att jobba på samma sätt som hittills för att målsäganden och vittnen ska känna sig trygga i att höras under rättegången igen. Däremot är hela den här situationen mycket olycklig med tanke på att målsäganden och vittnen nu kommer att behöva gå igenom det här en gång till, säger kammaråklagare Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren Stockholm. Det innebär ju dessutom en hel del merarbete i form av ökat säkerhetsarbete och ett betydligt större arbete med förberedelser för förhör, utskrifter av alla tidigare hållna förhör i tingsrätten m m. Han fortsätter:

- Vi kommer när det är nödvändigt att yrka på att de bandade förhören spelas upp igen i det fall vi anser att det nya förhöret inte stämmer med de uppgifter vittnena lämnade under den förra rättegången.

Rättegången i Södertälje tingsrätt inleds den 8 november.