Åtal väckt för förberedelse till grovt rån

Publicerad: 2013-05-27 15:27:00

Åtal har idag väckts vid Värmlands tingsrätt där fyra personer åtalas för förberedelse till grovt rån och två personer åtalas för medhjälp till förberedelse till grovt rån.
Det var i december 2013 som fyra personer greps i Bjurvattnet utanför Umeå misstänkta för förberedelse till grovt rån. I samband med gripandet anträffades vapen, ammunition, sprängämnen m.m.

- Genom bulvaner har det även anskaffats en fastighet i Bjurvattnet och det var i denna fastighet som personerna greps. Männen har varit frihetsberövade sedan dess, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin.

I samband med utredningen så har vapen anträffats som har bäring på andra rån. Bland annat hittades en AK4 som enligt Statens Kriminaltekniska laboratorium använts i samband med grovt rån i Töcksfors i Värmland i augusti 2012. Åtal i denna del kommer att väckas vid Värmlands tingsrätt på torsdag, den 30 maj 2013 kl 11.00.

Ett annat vapen som anträffades i Bjurvattnet är aktuellt även i utredningen avseende grovt rån i Vansbro. Detta beslag tillsammans med den utredning som fanns sedan tidigare och som nu kompletterats med bland annat röstanalys och rörelseanalys, har gjort att en person häktades i mars 2013 för delaktighet i detta rån.

- Detta har varit en omfattande utredning som omfattat flera grova rån och som nu resulterat i ett åtal avseende två grova rån och en förberedelse till grovt rån, säger Gunilla Öhlin. Stora beslag har gjorts av vapen och ammunition och utredningen har bedrivits av poliser tillhörande de myndigheter som under de senaste åren drabbats av grova rån, avslutar hon.

Förundersökningsmaterialet går att ta del av via Rikskriminalen.