Polis och åklagare söker fler vittnen

Publicerad: 2013-11-22 09:37:00

Den 14 september blev två män oprovocerat misshandlade i centrala Stockholm. Ett antal personer är misstänkta för grov misshandel, men polis och åklagare söker ytterligare vittnesuppgifter.

Två män blev oprovocerat misshandlade med slag och sparkar den 14 september 2013 på Luntmakargatan/Döbelnsgatan/Odengatan i centrala Stockholm. Misshandeln skedde samma dag som en tillståndsgiven demonstration genomfördes på gatorna runt om Luntmakargatan/Döbelnsgatan. De två männen som blev misshandlade hade inget med demonstrationen att göra och inte heller med de motdemonstranter som fanns i närheten.

Delar av misshandeln filmades och lades kort efter händelsen ut på Internet.

- Förutom filmsekvensen och den tekniska bevisningen behöver vi fler vittnesuppgifter om händelsen i Stockholm. Alla iakttagelser och uppgifter är viktiga men framför allt söker vi kontakt med två män och en kvinna som kom fram och försökte avstyra misshandeln, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

Tidigt på tisdagsmorgonen den 19 november genomfördes husrannsakningar på flera platser i landet. Sex personer har under veckan varit anhållna misstänkta för misshandeln. Fem av dem har släppts i dag. De är fortsatt misstänkta i utredningen men kommer inte att begäras häktade eftersom de inte kan förstöra eller påverka utredningen. En sjätte person är begärd häktad, eftersom han bedöms kunna påverka utredningen och det finns risk för fortsatt brottslighet.

Utredningen har varit ett samarbete mellan polismyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Västra Götaland, Västmanland, Örebro och Jönköping. Även Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen/Nationella insatsstyrkan har bidragit med sin expertis.

Uppdaterat kl 16:25:Den person som tidigare suttit anhållenhar nu häktats av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt förgrov misshandel. Åtal ska väckas till den 6 december.