Åtal i Södertälje för grovt bedrägeri genom assistansfusk

Publicerad: 2013-09-10 07:02:00

Kammaråklagare Karin Sigstedt vid internationella åklagarkammaren Stockholm har i dag väckt åtal mot 35 personer som misstänks vara delaktiga i omfattande bedrägerier mot Försäkringskassan. Stämningsansökan är ställd till Södertälje tingsrätt.

Bedrägerierna beräknas uppgå till 30 miljoner kronor.

- Åtalet rör ett omfattande fusk med assistansersättningar, där ett assistansbolag begärt ut ersättningar från Försäkringskassan för assistenter som inte har jobbat. På det viset har man också utnyttjat funktionshindrade som inte fått den assistansde haft rätt till, säger kammaråklagare Karin Sigstedt.

Med sin falska anställning som personlig assistent som grund misstänkts flera personer också ha lurat Försäkringskassan att utbetala sjukpenning och andra förmåner. Bedrägerierna har möjliggjorts genom att anordnaren av assistansen, förvaltare, gode män, anhöriga och de som påstått sig arbeta som assistenter - trots att de inte gjort det - har varit med på brottsupplägget.

Utredningen i ärendet har skett i samarbete mellan åklagare, polis, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten.

Rättegången startar den 17 september och kommer på grund av antalet misstänkta pågå i tre rättegångssalar samtidigt.

Kammaråklagare Karin Sigstedt finns tillgänglig för kommentarer till media i dag den 10 september mellan klockan 13.00 och 15.00.