Åtal för flera grova brott mot minkfarmare

Publicerad: 2014-01-21 09:05:00

Fem personer har i dag åtalats vid Skaraborgs tingsrätt misstänkta för flera grova brott mot minkfarmare och deras anhöriga, samt mot en revisor som arbetade för en av minkfarmarna. Sammanlagt består stämningsansökan av 22 åtalspunkter

Brotten innefattar bland annat mordbrand och medhjälp till mordbrand, grovt olaga hot och grovt olaga tvång, brott mot griftefrid, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, förberedelse till grov skadegörelse och olaga intrång.

Gärningarna har begåtts på flera platser runt om i landet, bland annat i Skaraborg, Ulricehamns kommun, Katrineholm, Södertälje och Mullsjö kommun.

- Gruppen har begått flera grova brott riktade inte bara mot minkfarmarna utan även deras anhöriga, i syfte att tvinga verksamheten att upphöra. Till exempel har en familjegravsten flyttats från en kyrkogård och placerats i trädgården hos en släkting till en minkfarmare, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

- Det har varit en omfattande brottslig verksamhet. En av åtalspunkterna är en mordbrand och det finns flera punkter om försök till grovt olaga tvång och hot. Dessutom har två av de misstänkta personerna inhämtat information och anskaffat ingredienser för att tillverka sprängmedel, säger Sofia Karlsson.

De misstänkta är tre män och två kvinnor. En av männen är i 30-årsåldern, de övriga fyra i 20-årsåldern. Rättegången planeras starta den 29 januari 2014.