Åtal mot två män för sexuellt utnyttjande av barn på nätet

Publicerad: 2014-06-11 06:08:00

Två män åtalas i dag vid Gotlands tingsrätt för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott. Åtalet omfattar 229 åtalspunkter.

Gärningarna har riktats mot nio flickor som var mellan 10 och 13 år när brotten begicks.

Enligt åtalet har männen uppträtt som unga pojkar och sökt upp flickorna på barn- och ungdomssajter. De har sedan flyttat över kommunikationen med flickorna till bland annat Facebook och Skype där det funnits möjligheter att använda webbkamera och/eller skicka bilder.

Männen har i flera fall hållit kontakt med flickorna under långa tider och ibland uppträtt under flera identiteter mot samma flicka. De har även delat bilder och information om flickorna sinsemellan.

- Vi har kunnat se hur männen utnyttjat flickorna känslomässigt och på så sätt förmått dem att posera i webbkameran, eller på bilder som de skickat till männen. Efter ett tag har flickorna blivit förälskade i männens falska identiteter och i flera fall har de blivit "tillsammans med" de här påhittade personerna. Det har varit fråga om ett utstuderat och hänsynslöst agerande från männens sida, säger kammaråklagare Charlotta Tanner som verkar som lokal åklagare i Visby.

De båda männen frihetsberövades i november 2013 och är alltjämt häktade. Det pågår fortfarande utredning om brott mot ytterligare ett tjugotal flickor. Åklagare kommer löpande att ta ställning till om åtal ska väckas även i dessa fall.