Åtal för flera sexbrott mot barn

Publicerad: 2014-10-31 07:51:00

Åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm har idag väckt åtal mot en 24-årig man, misstänkt för flera grova brott i ett nytt stort mål om sexuella övergrepp på internet. Misstankarna rör brott mot 59 flickor i åldrarna 12-17 år.

Mannen ska dessutom ha träffat enstaka av målsäganden och utsatt dem för sexuella övergrepp. Åtal kommer även att väckas för våldtäkt mot barn.

Samtliga brottsrubriceringar är grovt utnyttjande av barn för sexuell posering (även normalgraden), våldtäkt mot barn (senare åtalstillfälle), sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande, sexuellt tvång, barnpornografibrott samt ofredande.

Genom att skapa konton i sociala nätforum kring en annan persons identitet ska den misstänkte ha kommit i kontakt med unga flickor.

- Han har uppträtt som den här andra personen och efter att ha etablerat en relation med flickornafått dematt skicka bilder och filmer på sig själva där de varit avklädda. Senare har han hotatmed att lägga upp fotona och filmerna på internet, till exempel på porrsajter, eller att skicka till någon av flickans anhöriga. På så sätt har han pressat dem att göra nya och grövre saker, säger kammaråklagare Linda Lauronen.

Start i Nacka tingsrätt den 12 november

Åklagarna har delat upp det omfattande åtalet i sammanlagt sex åtalstillfällen, med ett tiotal ärenden åt gången. Under rättegången, som inleds i Nacka tingsrätt den 12 november, kommer ett flertal av flickorna att medverka genom videoförhör då de är under 15 år.

- Dels kommer vi spela upp förhör som vi hållit under utredningen, dels kommer vi att använda videolänk för att hålla förhör med de flickor som bor väldigt långt från Stockholm. Några flickor kommer dock att medverka personligen vid rättegången, säger kammaråklagare Sara Engelmark Leuf.

Rättegången väntas pågå till februari 2015.