Riksåklagaren har ansökt om resning till nackdel för en person som frikänts från mord

Publicerad: 2015-03-17 12:20:00

Resningsansökan gäller ett ärende där en fyrabarnsmor i Haninge söder om Stockholm mördades. Den utpekade skytten dömdes för mord i tingsrätten men frikändes i hovrätten.

Den 24 juni 2010 mördades en fyrabarnsmor i Haninge. En man (född 1979) blev misstänkt för anstiftan och en annan man (född 1988) för att ha mördat målsäganden genom att skjuta henne. När skytten blev gripen av polis i juli 2010 lämnade anstiftaren landet. Skytten dömdes under år 2011 för mord i tingsrätten men frikändes i hovrätten. Domstolen menade att det fanns utrymme för en annan gärningsman på grund av signalementsuppgifter från de barn som sett skytten.

Anstiftaren återvände till Sverige år 2012. Han dömdes för brottet av Södertörns tingsrätt i november 2014 och av hovrätten i mars 2015 till livstids fängelse. Båda domstolarna har gjort uttalanden om den frikände mannens delaktighet och funnit det utrett att han deltagit i gärningen.

Riksåklagaren har nu ansökt om resning till nackdel för den frikände mannen och som stöd för resningsansökan åberopat bland annat dessa domstolsuttalanden. Riksåklagaren har även åberopat att anstiftaren numera kunnat höras och att han inte kunnat lämna någon trovärdig förklaring till sina kontakter med den frikände mannen i anslutning till mordet. Även vissa iakttagelser av polisen om de båda männens relation till varandra har lyfts fram som skäl för att resning bör beviljas.