Åtal för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda

Publicerad: 2015-09-04 09:00:00

Åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm har i dag väckt åtal mot en 60-årig man för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda 1994. Detta är andra gången en svensk åklagare åtalar någon för brott begångna i samband med folkmordet i Rwanda.

Den åtalade mannen är svensk medborgare, bosatt i Mellansverige och har rwandisk bakgrund. Enligt åtalet har han, från den 18 april till den 31 maj 1994, begått folkmord genom mord, anstiftan till mord, försök till mord och människorov mot en etniskt eller rasmässigt bestämd folkgrupp i Rwanda - tutsi - med avsikt att förgöra gruppen helt eller delvis. Den åtalade har haft en ledande roll på lägre nivå och brotten har begåtts i samverkan med andra.

- Precis som vid den första svenska rwandarättegången gör vi det tydligt att Sverige inte ska vara någon fristad för misstänkta krigsförbrytare och folkmördare. Det här handlar om den absolut grövsta typen av brottslighet som mänskligheten känner och alla länder har ett ansvar att se till att dessa brott utreds och att förövarna ställs till svars, säger chefsåklagare Tora Holst vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Enligt åtalet har den misstänkte mannen även gjort sig skyldig till grovt folkrättsbrott genom svåra överträdelser av Genèvekonventionerna och andra etablerade principer om internationell humanitär rätt i väpnade konflikter. Brottet bedöms som grovt eftersom det begåtts genom ett stort antal skilda handlingar och eftersom många människor dödats eller skadats på grund av brottet.

Åklagare och utredare har besökt Rwanda flera gånger, besökt brottsplatserna och förhört många bevispersoner. Huvudförhandlingen inleds i Stockholms tingsrätt den 16 september.

Mellan den 6 april och 18 juli 1994 pågick ett folkmord i Republiken Rwanda där omkring 800 000 civilpersoner berövades livet i ett omfattande och systematiskt angrepp.

Kontakt

Chefsåklagare Tora Holst, Internationella åklagarkammaren Stockholm 010-562 54 65

Åklagarmyndighetens presstjänst 010-562 50 20

Pressekreterare, Polisen Carolina Ekéus 010-56410 05