Åtal för grova narkotikabrott i Skövde

Publicerad: 2015-09-17 09:06:00

Tolv personer har i dag åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för inblandning i en omfattande narkotikaverksamhet i regionen. I utredningen har polisen beslagtagit 38 kilo amfetamin och stora mängder annan narkotika.

Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott, ringa narkotikabrott, penningtvättbrott, olaga hot, brott mot inkassolagen, misshandel, utpressning (grovt brott), medhjälp till grovt narkotikabrott, häleri och dopningsbrott (ringa brott).

Fem personer i utredningen har varit häktade sedan i februari.

- Det här handlar om grov narkotikabrottslighet i mycket stor skala och med flera inblandande individer. Vi menar i åtalet att de misstänkta personerna har agerat i ett nätverk som frekvent använt sig av metoder som utpressning, våld och hot om våld för att öka sitt inflytande, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Förundersökningen har varit mycket omfattande och bygger på ett långvarigt utredningsarbete, som bland annat ledde fram till att polisen vid ett tillslag kunde beslagta 38 kilo amfetamin, cirka ett kilo kokain, runt ett kilo cannabis och en stor mängd ecstasytabletter.

- Inom polisen ser vi redan effekter av arbetet genom en minskad tillgång av den här sortens narkotika både på krogarna och gatan, säger Per Ottosson, kanslichef i polisområde Skaraborg.

Som tidigare meddelats håller åklagare och polis en presskonferens i polishuset i Skövde i dag den 17 september klockan 13.00, med anledning av åtalet. Vänligen medtag presslegitimation.

Kontakt - efter presskonferensen

Kammaråklagare Jenny Karlsson, Åklagarkammaren i Skövde (förundersökningsledare)010-562 72 09 (Tillgänglig i eftermiddag, efter presskonferensen)

Kammaråklagare Sofia Karlsson, Åklagarkammaren i Skövde (biträdande åklagare) 010-562 71 97 (Tillgänglig i eftermiddag, efter presskonferensen)

Per-Anders Andersson, sektionen för grova brott, polisområde Skaraborg, polisregion Väst 010-565 80 13 (Tillgänglig i eftermiddag, efter presskonferensen)

Åklagarmyndighetens presstjänst 010-562 50 20

Polisen, kommunikationsavdelningen väst 010-56 529 28