Tre personer gripna för rån i Kalmar

Publicerad: 2016-04-12 11:56:00

Tre personer har gripits i Litauen misstänkta för ett rån av en uraffär i Kalmar i oktober 2015, där dyrbara klockor till ett värde av ca 1,3 miljoner kronor stals. Ett omfattande nationellt och internationellt polisarbete har lett fram till gripandena.

Den 8 oktober 2015 rånades Björkegrens Ur-affär på Kvarnholmen i Kalmar. Två omaskerade män kom in i butiken och tvingade under vapenhot personalen att lämna ifrån sig ett 20-tal klockor av märkena Omega och Breitling, till ett sammanlagt värde av cirka 1,3 miljoner kronor. Männen försvann springande från platsen och sista iakttagelsen var utanför Nordea på Västra Sjögatan i Kalmar. Några fordon som kunde sättas i samband med rånet fanns inte och det saknades helt spår efter rånarna. Polisregion Syd, Polisområde Kalmar, beslutade att bilder från butikens övervakningsfilm, som visade de omaskerade rånarna, skulle spridas till media samt läggas ut på Polisens Facebooksida.

Därefter började ett mycket omfattande polisarbete. Förutom sedvanligt noggrant utredningsarbete, tekniska undersökningar mm etablerades kontakt med såväl NOA,dvs Polismyndighetens Nationella Operativa Avdelning, som med Europol och Eurojust, som är Europeiska unionens brottsbekämpande samarbetsorgan för polis respektive åklagare.

Detta samarbete har lett fram till ett mycket bra resultat, då vi har lyckats identifiera de två männen som omaskerade och under vapenhot utförde rånet samt även en person som har deltagit aktivt i såväl planering som verksamheten runt rånet och efterföljande åtgärder. Samtliga är medborgare i Litauen och är 24, 27 resp 31 år. De två personer som misstänks för att ha utfört själva rånet, greps i Kaunas i Litauen för en vecka sedan, efter utfärdandet av Europeisk arresteringsorder. Det är för närvarande oklart när de kan överlämnas till Sverige. Den tredje personen greps samma dag i Oslo, efter utfärdande av nordisk arresteringsorder. Denna person har samtyckt till att överlämnas till Sverige och kommer under veckan att begäras häktad.

Gripandena har varit noggrant planerade och har skett genom ett direktoperativt samarbete mellan svenska och litauiska respektive norska myndigheter. Svensk polis samt personal från Europol har varit på plats i Litauen och Norge, i samband med gripandena.

Eftersom personerna som greps i Litauen ännu inte har överlämnats till Sverige, är deras inställning till brottet okänd. Den personen som greps i Norge, vill för närvarande inte kommentera brottsmisstankarna.

Kammaråklagare Gunilla Öhlin

010-562 63 57

[email protected]