Två åtalas för grovt koppleri och medhjälp till grovt koppleri i Uppsala

Publicerad: 2016-04-14 08:13:00

Åtalet gäller en verksamhet som har bedrivits i två lokaler i centrala Uppsala. En kvinna åtalas för att genom sina anställda där tillhandahållit sexuella tjänster mot betalning. En annan kvinna åtalas för medhjälp till brottet. Enligt åtalet ska omkring 2 000 tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning ha ägt rum. Brottet bedöms som grovt eftersom verksamheten bedrivits i större omfattning och enligt åtalet inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av annan. Brottet misstänks ha begåtts under 2015 fram till gripandet.

Kvinnorna har suttit anhållna och häktade sedan 1 mars 2016 men förnekar brott. De två greps i samband med tillslag på flera platser i Uppland. Före tillslaget hade polisen haft spaning mot verksamhetsställena och även besökt lokalerna för att se om de skulle erbjudas att köpa sexuella tjänster.

- Genom det tillvägagångssättet kunde polisen säkra mycket information, som varit värdefull genom hela utredningen. Det skedde efter beslut av mig som åklagare och metoden har också godkänts av polismyndigheten, som jag har haft en god dialog med genom hela utredningen, säger en av åklagarna i ärendet, Tomas Eriksson vid Åklagarkammaren i Uppsala.

Under utredningen, från tillslaget och fram tills nyligen har personal som annars arbetar hos Skatteverket biträtt arbetet såsom sakkunniga. Deras uppgift har varit att utröna verksamhetens omfattning och vad som kan utläsas av i beslag tagna bokföringshandlingar, kassamaskiner med mera.

Förutom ansvar för misstankarna om grovt koppleri yrkar åklagaren bland annat att en av de lokaler där brotten anses ha begåtts ska förverkas, liksom den vinst åklagarna menar att brottet medfört.

- Utredningen i sin helhet är ett gott exempel på bra samverkan mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och sakkunniga från Skatteverket framhåller Tomas Eriksson.

Kontakt

Kammaråklagare Tomas Eriksson, Åklagarkammaren i Uppsala finns tillgänglig för att svara på frågor per telefon mellan kl 11.00 och 13.00. 010-56 26839.

Presstjänsten010-562 50 20