Felaktiga lagföringar för drograttfylleri rättas till

Publicerad: 2016-06-22 11:53:00

Cirka 300 personer har felaktigt lagförts för drograttfylleri, trots att de inte haft en narkotikaklassad substans i blodet. Åklagarmyndigheten rättar nu till felen.

Ett antal personer kan felaktigt ha lagförts för rattfylleri för att de haft THC-syra i blodet när de kört bil eller andra fordon. THC är den aktiva substansen i cannabis och THC-syra bildas när THC bryts ned. Till skillnad från THC är THC-syra inte narkotikaklassat. Högsta domstolen har i två avgöranden kommit fram till att personer som dömts för drograttfylleri pga. THC-syra ska få resning och att åtal för drograttfylleri ska ogillas.

Inom Åklagarmyndigheten pågår nu ett arbete för att identifiera de ärenden som kan vara felaktiga. När denna process är klar kommer de drabbade att få en förfrågan om de samtycker till eller motsätter sig resningsansökan. Om den drabbade inte motsätter sig resningsansökan kommer åklagare att lämna in en sådan till den aktuella hovrätten. I dagsläget kan inte någon prognos lämnas om när förfrågningar kommer att skickas ut eller resningsansökningar kommer att ges in. Antalet drabbade uppskattas för närvarande inte överstiga 300 personer.

De felaktigheter som förekommit har endast avsett drograttfylleri. Oftast har de personer som lagförts för drograttfylleri också lagförts för ringa narkotikabrott. Domar kommer i dessa fall enbart att ändras när det gäller drograttfylleri och, i vissa fall, straffet. Strafförelägganden kommer att undanröjas i sin helhet och i vissa fall kommer en ny lagföring att ske medan det i vissa fall kommer att vara så att brotten hunnit preskriberas.

Kontakt

KammaråklagareJohan Bülow, tel 010-562 61 71 (tillgänglig 22 och 23 juni)

Presstjänsten

010-562 50 20