Förhör med Julian Assange nästa vecka

Publicerad: 2016-11-07 08:27:00

Julian Assange kommer att förhöras på Ecuadors ambassad i London måndag den 14 november. Ecuador har beviljat den svenska framställningen om rättslig hjälp i brottmål och förhöret genomförs av en ecuadoriansk åklagare. Den svenska biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, och en svensk polisinspektör tillåts närvara vid förhöret. Ett DNA-prov kommer också att tas, under förutsättning att Julian Assange samtycker till detta.

Resultatet av förhöret kommer vid en senare tidpunkt att redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna. När denna redovisning skett kommer åklagarna att ta ställning till den fortsatta förundersökningen.

Ingrid Isgren kommer inte att ge några intervjuer under besöket i London. Eftersom det är fråga om en pågående förundersökning, råder sekretess. Sekretess gäller också enligt ecuadoriansk lag för de utredningsåtgärder som vidtas på ambassaden. Därför kan åklagarna heller inte efteråt lämna någon information kring detaljer i utredningen.

- Det är värdefullt att förundersökningen nu kan föras framåt genom att förhör med den misstänkte kan komma till stånd, säger överåklagare Marianne Ny som ansvarar för utredningen.

Presstjänsten010-562 50 20