Internationellt samarbete bidrar till att tre män åtalas i Kalmar idag

Publicerad: 2016-10-21 08:39:00

Kammaråklagare Gunilla Öhlin har idag väckt åtal mot tre personer för delaktighet i ett uppmärksammat rån i Kalmar för ett år sedan. En framgångsfaktor i ärendet är samarbetet mellan norska, litauiska och svenska myndigheter och de europeiska samarbetsorganen Europol och Eurojust.

Den 8 oktober 2015 utsattes en klockbutik i centrala Kalmar för ett rån. Två omaskerade män kom in i butiken och under vapenhot tvingades personalen att lämna ifrån sig dyrbara klockor, av märke Breitling och Omega, till ett sammanlagt värde av 1,3 miljoner kr. De två gärningsmännen försvann springande från platsen och ett par hundra meter från platsen slutade alla spår.

En förundersökning inleddes och redan samma eftermiddag beslutade polisen att släppa bilder till media från den övervakningsfilm som dokumenterat rånet. Direkt började tips och iakttagelser från allmänheten att komma in och ett europeiskt polissamarbete inleddes. Redan efter ett par dagar hade en av de misstänkta rånarna identifierats och kort tid därefter även den andre misstänkte rånaren. De visade sig vara hemmahörande i Litauen. Samarbetet mellan svenska, norska och litauiska myndigheter samt med de europeiska samarbetsorganen Europol och Eurojust intensifierades. Ytterligare en person, även denne litauisk medborgare kunde identifieras såsom misstänkt för delaktighet i rånet.

I början av april 2016 begärdes de tre personerna häktade. En nordisk och två europeiska arresteringsorder utfärdades. Två av personerna greps i Litauen och den tredje personen greps i Norge. När alla överlämnats till Sverige kunde förundersökningen slutföras.

- Jag har idag väckt åtal mot tre personer för delaktighet i rånet, som jag bedömer som ett grovt rån, då tillgreppet skett under vapenhot. Två personer har utfört själva rånet medan den tredje personen har främjat, planerat, organiserat och finansierat rånet. Klockorna har anträffats hos en av de gripna. En av de personer som har åtalats för att ha utfört rånet har erkänt sin delaktighet medan de övriga förnekar, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin.

Förhandlingen är planerad att påbörjas i Kalmar tingsrätt den 31 oktober och pågå i fyra - fem dagar.

Kontakt

Kammaråklagare Gunilla Öhlin finns tillgänglig för media klockan 10.30 - 12.00 idag på telefon 010-562 63 57

Läs mer om europeisk arresteringsorder

Presstjänsten010-562 50 20