Riksåklagaren inleder inte förundersökning om brott mot Dawit Isaak

Publicerad: 2016-09-14 12:29:00

Riksåklagaren ändrar inte sitt tidigare beslut att inte inleda förundersökning om brott mot Dawit Isaak. Skälet är att riksåklagaren bedömer att en brottsutredning under rådande förhållanden skulle minska möjligheterna att få Dawit Isaak frigiven.

I juni i år gjordes en förnyad anmälan om brott riktade mot Dawit Isaak, som sedan 15 år sitter fängslad i Eritrea. Riksåklagaren har därför på nytt prövat frågan om att inleda en förundersökning. I samband med detta har riksåklagaren inhämtat aktuell information från Utrikesdepartementet.

I sitt beslut skriver riksåklagaren Anders Perklev att det fortfarande finns förhållandevis starka skäl för att inleda en brottsutredning. Utrikesdepartementets ansträngningar att försöka få Dawit Isaak frigiven fortsätter dock. Att nu inleda en förundersökning skulle minska möjligheterna att nå framgång i det arbetet. Vidare konstaterar riksåklagaren att de förundersökningsåtgärder som kan vidtas i Sverige med anledning av brott som har begåtts utomlands inte kan användas i syfte att tvinga fram ett visst beslut i det främmande landet. Enligt riksåklagaren måste intresset av att Dawit Isaak friges anses väga tyngre än intresset av att nu inleda en förundersökning för att utreda brott som redan har begåtts. Sammantaget gör riksåklagaren därför bedömningen att en förundersökning under rådande förhållanden inte ska inledas.

Bakgrund

Den 25 mars 2015 beslutade riksåklagaren att inte ändra lägre åklagares beslut att inte inleda förundersökning om brott mot den svenska medborgaren Dawit Isaak, som suttit fängslad på okänd ort i Eritrea sedan september 2001. I beslutet konstaterades att brottsmisstankarna och möjligheterna att vidta vissa utredningsåtgärder visserligen var sådana att det fanns förhållandevis starka skäl för att inleda en förundersökning. Utifrån information från Utrikesdepartementet gjorde riksåklagaren dock bedömningen att en brottsutredning då skulle kunna minska möjligheterna att få Dawit Isaak frigiven. Riksåklagaren avstod därför från att inleda förundersökning.

Länk till beslutet

Presstjänsten010-562 50 20