Åtal för människohandel i Bergslagen

Publicerad: 2017-08-18 09:11:00

Åtalhar väcktsvid Örebro tingsrätt mot två män och en kvinna för människohandel i Bergslagen.

Männen misstänks för att ha lurat bulgariska medborgare till Sverige med löfte om bl.a. jobb i byggbranschen. I Sverige har personerna inkvarterats i en fallfärdig industrifastighet i Ljusnarsbergs kommun och tvingats tigga för att återbetala skulder för sina flygbiljetter. De pengar som de har tjänat ihop har de varit tvungna att lämna ifrån sig till huvudmännen. Den åtalade kvinnan misstänks för medhjälp till människohandel genom att ha hjälpt huvudmännen att sköta verksamheten. Ärendet fick sin upprinnelse i ett tillslag mot industrifastigheten i januari 2017 då de tre misstänkta greps och häktades.

- Åtalet är resultatet av en omfattande utredning som har bedrivits av polisen i Bergslagen tillsammans med Internationella åklagarkammaren Stockholm, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten. Ett rättsligt samarbete med Bulgarien har också bidragit till att vi bland annat har kunnat genomföra många förhör på plats i Bulgarien med målsäganden och vittnen.

Rättegången kommer att starta i början av september och pågå i minst en månad. Målnummer Örebro tingsrätt: B 351-17

Kontakt:

Kammaråklagare Isabelle Bjursten på Internationella åklagarkammaren Stockholm,010-562 55 45.Tillgänglig för media fredag den 18 augusti klockan 13-15.

Presstjänsten010-562 50 20