Dom i hedersrelaterat mordärende i Gävle

Publicerad: 2017-07-13 08:10:00

Gävle tingsrätt meddelar på fredag den 14 juli klockan 11 dom i ett uppmärksammat ärende avseende människorov och mord i april 2016. Åklagaren är tillgänglig för media på fredag eftermiddag.

Internationella åklagarkammaren Stockholm har tillsammans med Polisen i Gävle bedrivit förundersökning angående ett människorov och mord begånget i Gävle den 4 april 2016. Sammanlagt tio personer åtalades för delaktighet i brotten, som enligt åklagarnas påstående motiverades av heder. Sedermera har åtalet lagts ner beträffande en person. Ytterligare en misstänkt person har flytt landet och är häktad i sin frånvaro.

Offret hade haft en relation med en gift kvinna och det är hon, hennes man, dennes vänner samt kvinnans bröder som är åtalade för det inträffade. Vittnen har observerarat när människorovet inträffade i centrala Gävle på kvällen den 4 april och ett av vittnena har i princip omedelbart kontaktat polisen.

Den omfattande utredningen har till stor del byggt på analyser av film från övervakningskameror, telefonavlyssning samt information om hur ett antal mobiltelefoner rört sig och kommunicerat med varandra under tiden för brotten. De tilltalade har till största del förnekat vad som lagts dem till last.

Gävle tingsrätt, målnummer B 922-16

Kontakt:

Chefsåklagare Krister Petersson kommer att finnas tillgänglig för frågor mellan klockan 12 och 14 den 14 juli. Telefon: 010-562 54 54

Presstjänsten

010-562 50 20