Elva personer åtalas för brott i samband med demonstrationer i Göteborg

Publicerad: 2017-11-14 07:36:00

Den 30 september hölls flera demonstrationer i Göteborg. På tisdagsmorgonen åtalades elva personer. Åklagaren finns tillgänglig för media under dagen.

Nio av de elva personerna har bland annat åtalats för våldsamt upplopp. En person för grovt våld mot tjänsteman och en för försök till grovt våld mot tjänsteman. Nio personer åtalas för försök till våld mot tjänsteman och åtta för brott mot maskeringsförbud.

- Alla brotten har begåtts mot Polismyndigheten, inte mot de högerextrema grupperingarna. De nu åtalade är en lös sammansättning människor som samlats och begått våldsamt upplopp, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Mats Ihlbom.

Två av personerna är dessutom åtalade för grovt våld mot tjänsteman respektive försök till grovt våld mot tjänsteman, eftersom de har använt slunga.

- Slunga är ett vapen som är består av ett rep som man lägger en stor sten i. Med hjälp av repet slungar man iväg stenen som får en lika hög hastighet som en pilbåge. Med stöd av utlåtande från NFC anser jag att det är ett livsfarligt vapen som de använt, säger Mats Ihlbom.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 12399-17

Kontakt:Kammaråklagare Mats Ihlbom finns tillgänglig för media under dagen 010-562 52 91 (förutom 11-12).

Presstjänsten010-562 50 20