Anhållna i Göteborgsärende har släppts

Publicerad: 2017-10-02 15:34:00

Samtliga 23 personer som varit anhållna misstänkta för våldsamt upplopp har försatts på fri fot under måndagen. De är fortfarande misstänkta för brottet.

- Det kan konstateras att det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen i helgen som betecknas som ett våldsamt upplopp, vilket medför att vi nu har en god bild över vad som har hänt. Under dagen har det hållits ytterligare förhör med de misstänkta och min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen. De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Ulrika Åberg.

Utredningen kommer att fortsätta med bland annat sammanställning av filmmaterial och övrigt utredningsmaterial och ytterligare förhör innan beslut kan tas i åtalsfrågan.

- Det kan inte uteslutas att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen, säger Ulrika Åberg

Flera anmälningar om hets mot folkgrupp har inkommit till åklagare. Dessa hanteras i särskild ordning.

Åklagaren har för närvarande inte möjlighet att svara på frågor från media.

Presstjänsten010-562 50 20