41-åring åtalas för grova våldtäkter mot barn

Publicerad: 2017-09-25 08:34:00

Åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm har i dag väckt åtal mot en svensk 41-årig man misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott med mera. Åklagarna är tillgängliga per telefon för media i eftermiddag.

Den misstänkte har suttit vid sin dator i Sverige och där fått kontakt med unga flickor från USA, Kanada och Skottland. Genom hot har han förmått dem att inför webbkamera utföra sexuella handlingar som han spelat in.

Totalt finns 27 målsägare. Alla är inte identifierade men av de 18 som är det var de flesta under 15 år när brotten begicks.

- Vi ser fram emot att få en domstolsprövning av frågan om de sexuella handlingar som barnen utför på sig själva kan bedömas som våldtäkt. Vi anser att det finns stöd i praxis för det och att de omständigheter som finns i det här fallet kan ge en sådan utgång. Vi menar att det kan vara våldtäkt även om gärningspersonen inte är fysiskt i rummet där de sexuella handlingarna sker, säger förundersökningsledare Annika Wennerström vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

- Vi har haft ett mycket bra samarbete med polismyndigheter i de berörda länderna. Det är fantastiskt att merparten av målsägarna är identifierade och funna. Det är också mycket tillfredsställande att det går att utreda brott som skett över sådana avstånd som här är fallet, avslutar Annika Wennerström.

Målnummer: B3216-16 Uppsala tingsrätt

Huvudförhandlingen startar torsdag den 28/9 och beräknas avslutas den 10/11. 20 förhandlingsdagar är inbokade.

Kontakt:

Åklagarna är tillgängliga per telefon klockan 13-15 måndag 25 september.

Annika Wennerström, kammaråklagare och förundersökningsledare 010-562 55 58

Emelie Källfelt, kammaråklagare 010-562 55 59

Presstjänsten010-562 50 20