Man åtalad för en stor mängd sexbrott på internet

Publicerad: 2018-08-29 08:29:00

I dag väcktes åtal mot en 22-årig man misstänkt för att ha begått brott mot 63 barn varav nästintill samtliga skett via internet. Brotten har främst ägt rum under 2017 och brottsrubriceringarna är bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök därtill, köp av sexuell handling av barn samt försök därtill, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Målsägandena finns över hela landet.

Den åtalade mannen misstänks för att ha haft kontakt främst via kommunikationsverktygen Snapchat och Yellow (numera benämnd Yubo) med unga flickor, företrädesvis i åldrarna 12-14 år. Mannen har förmått flickor att visa sig nakna i webbkamera/mobilkamera eller att spela in filmer där de onanerat som de sedan skickat till honom. Han har även fått eller försökt få en stor mängd av flickorna att ta nakna eller lättklädda bilder på sig själva och skicka till honom. I många av fallen har han hotat med att sprida de bilder han fått på internet om inte flickorna gjorde som han ville.

Den 4 december 2017 genomfördes en husrannsakan hemma hos mannen som är hemmahörande i Borås. Detta skedde efter att ett antal polisanmälningar inkommit om sexualbrott mot barn på internet, vilka kunde sättas i samband med mannen genom det Snapchat-id som gärningsmannen använt. Vid husrannsakan togs bland annat ett antal mobiltelefoner i beslag vilka innehöll bilder och chattrafik från bland annat Snapchat. Målsägandena har sedan kunnat identifieras genom detta material samt med hjälp av material som erhållits genom utländska myndigheter.

Mannen förnekar brott.

Huvudförhandlingen kommer att påbörjas i mitten av september vid Borås tingsrätt. Målnummer Borås tingsrätt B 765-17.

Kontakt

Kammaråklagare Andreas Ekengren (010-562 64 99) finns anträffbar onsdag den 29 augusti 2018 från kl. 13.00.

Presstjänsten010-562 50 20