Inget brott vid polisskjutning i Linköping i somras

Publicerad: 2018-12-19 09:40:00

Natten mot lördagen den 21 juli i år avled en ung man, född 1999, i samband med ett polisingripande. Särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning i syfte att utreda om tjänstefel begåtts.

Ett rån inträffade under natten den 21 juli i Linköping. En polispatrull anträffade de förmodade gärningsmännen, som vid polisens kontaktförsök skingrades åt olika håll. I samband med det kom poliserna ifrån varandra och en av poliserna hamnade i en mycket hotfull situation med en av de förmodade gärningsmännen. Polismannen sköt då verkanseld mot mannen som avled av skottskadorna.Det är rutin att inleda förundersökning vid den här typen av händelser. Förundersökningen inleds för att åklagaren ska kunna vidta utredningsåtgärder i syfte att utreda om något tjänstefel eller annat brott begåtts. - Jag menar att det av förundersökningen framgår att polismannen befunnit sig i en nödvärnssituation då han avlossade skotten. Polismannen har blivit angripen och fasthållen runt halsen av ynglingen. Polismannen försöker avvärja våldet med sin batong och tårgasspray, vilket misslyckas. Polismannen skjuter därefter verkanseld från mycket nära håll, berättar chefsåklagare Maria Sterup och fortsätter:- Min bedömning är att det inte varit uppenbart oförsvarligt av polismannen att i den uppkomna situationen avlossa verkanseld. Uppgifterna i ärendet ger därför inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Det finns därför inte längre anledning att fullfölja förundersökningen.

Beslutet

KontaktChefsåklagare Maria Sterup är tillgänglig för media i dag onsdag mellan klockan 11 och 12 på 010-562 70 68.Presstjänsten010-562 50 20

Fakta om Särskilda åklagarkammarenVid Särskilda åklagarkammaren handläggs främst misstankar om brott av poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare.