Pressinbjudan: Pressträff när åklagare fattar beslut i överprövningsärende om operationer

Publicerad: 2018-12-07 10:06:00

Tisdag den 11 december håller åklagaren pressträff om överprövningen som rör en kirurg som tidigare varit anställd på Karolinska universitetssjukhuset där han utfört operationer av luftstrupar.

Kirurgen var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, grovt brott, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott och ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Operationerna utfördes 2011-2013.

Förundersökningen lades ned den 12 oktober 2017.

En målsägande och anhöriga till två andra målsägande som numera är avlidna, begärde ärendet överprövat. Utvecklingscentrum Göteborg inledde i december 2017 en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande.

Den 11 december fattar överåklagare Mikael Björk beslut i ärendet.

Antingen delar överåklagaren den tidigare åklagarens bedömning att det var riktigt att lägga ned förundersökningen. Då avslutas ärendet med det beslutet. Eller så beslutar överåklagaren att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas och att förundersökningen återupptas.

Tid, plats och anmälan

Pressträffen äger rum tisdag den 11 december klockan 11, på Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm. Insläpp från 10.30. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara. Anmäl dig till [email protected] senast måndag den 10 december kl. 16.

Medverkar gör överåklagare Mikael Björk.

Tillfälle för intervju med åklagaren kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Åklagaren kommer inte att ha möjlighet att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna.

Engelsk tolk kommer att finnas tillgänglig vid efterföljande intervjuer för att tolka från engelska till svenska och vice versa.

Välkommen med din anmälan.

Presstjänsten010-562 50 20