Åtal väckt i mordärende i Mantorp

Publicerad: 2018-02-13 10:30:00

Kammaråklagare Helene Gestrin har i dag tisdag 13 februari väckt åtal mot en 24-årig man misstänkt för ett dubbelmord i Mantorp i juni 2017. Han är även åtalad för bedrägeri. Den misstänkta mannen nekar till brott.

En 70-årig man och hans 62-åriga fru hittades döda i sitt hus utanför Mantorp den 12 juni 2017. Utredningen visar att de dött dagen före och hade blivit tejpade vid sina köksstolar. De dog av att deras ansikten tejpats för så att de inte kunde andas och av blodförlust efter att deras halsar skurits av. Någon hade tagit ut 15 000 kronor från makarnas konto på en bankomat i Borensberg samma dag.

Polisen har lagt ner ett omfattande arbete på att spåra gärningsmannen genom skoavtryck i huset och genom att kontrollera var den tejp som använts vid brottet var köpt.

- Av de som köpt de aktuella tejperna kallades ett tiotal personer till förhör och topsning, för att deras dna skulle jämföras med dna som hittats på tejp som använts. Det blev träff på en nu 24-årig man som bor i Mullsjö i Västergötland. Vid en husrannsakan i hans bostad hittades ett par skor av den sort som gjort avtryck i huset i Mantorp, säger Patrik Sjögren, polisens biträdande utredningsledare .

Som bevisning i rättegången åberopar åklagaren bland annat dna-spår som gärningsmannen har avsatt på den döde mannens kläder och inuti tejpningen på hans huvud. Bevisning finns även i form av skospår i huset som matchar 24-åringens skor, fingeravtryck som 24-åringen har avsatt på ett av offrens mobiltelefon, ekonomiska analyser och en omfattande analys av telefontrafik som visar att 24-åringen kört från Småland till Mantorp och därefter till Borensberg.

Förundersökningsprotokollet innehåller ungefär 4 000 sidor. Ingen koppling har hittats mellan den åtalade och de döda makarna.

- Vi har hållit 1 219 förhör och NFC har gjort över 100 analyser. Det har varit en resurskrävande utredning där en av framgångsfaktorerna var att personalresursen fått vara intakt över tid och med rätt kompetenser, säger Gunilla Broman, polisens utredningsledare.

24-åringen har i förhör medgett att han varit på plats i huset utanför Mantorp, att han tejpat makarna och att han tagit ut pengar från deras konto i Borensberg. Han förnekar att han har dödat dem och menar att han inte varit ensam på platsen. I övrigt har han inte valt kommentera vad som hände i huset.

- Vi har inte hittat någonting på brottsplatsen, i den analyserade telefontrafiken eller i genomförda förhör som gör att det finns skäl att misstänka att det fanns någon mer person på platsen än den man som nu åtalas. Varför detta inträffade vet bara gärningsmannen själv men vi kan i utredningen se att den åtalade mannen har haft dålig ekonomi och att han under perioder av sitt liv har haft fantasier om att döda andra personer, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Målnummer Linköpings tingsrätt: B 2248-17

Kontakt

I dag tisdag 13 februari klockan 13-16 finns åklagare och polis tillgängliga per telefon för media.

Kammaråklagare Helene Gestrin, 010-562 58 06

Utredningsledare Gunilla Broman, 010-566 62 79

Presstjänsten010-562 50 20