Åklagaren kommenterar inslag i Kalla Fakta

Publicerad: 2018-01-29 13:28:00

I TV4 den 29 januari visas ett reportage om en våldtäktsutredning som lades ner för dryg fem år sedan. Åklagaren ger en bakgrund till ärendet och skäl till varför han inte medverkar i Kalla Faktas program.

Ärendet gäller en flicka som för drygt fem år sedan för polisen uppgav att en bekant till henne hade utsatt henne för en överfallsvåldtäkt. En förundersökning om våldtäkt inleddes och den utpekade personen satt häktad en viss tid. Efter omfattande utredning lades förundersökningen ned med motivering att det inte fanns anledning att anta att något brott hade begåtts.

Ungefär ett halvår därefter inkom uppgifter till polisen som talade för att flickan hade ljugit om händelsen. En förundersökning om falsk tillvitelse inleddes och leddes av kammaråklagare Per Svensson. Med hänsyn till de framkomna uppgifterna och uppgifterna i den nedlagda utredningen om våldtäkt väckte han åtal mot flickan för falsk tillvitelse. Hon fälldes av tingsrätten. Domen överklagades inte.

Av flera skäl har Per Svensson avböjt att medverka i intervju med Kalla Fakta.

- Saken har prövats i domstol och jag vill därför inte medverka till att samma sak på nytt prövas offentligt i media, särskilt med hänsyn till de inblandade och deras unga ålder. De var vid tidpunkten för våldtäktsutredningen unga. Han var 26 år och hon endast 15.

- Skulle det vara så att det genom eller under Kalla Faktas granskning framkommer nya uppgifter, vore det direkt olämpligt av mig att påverka en process bestående av ett eventuellt resningsförfarande eller en återupptagen förundersökning genom att kommentera uppgifterna i media, avslutar Per Svensson.

Presstjänsten010-562 50 20