Tio personer åtalas för mord och annan grov brottslighet i Katrineholm

Publicerad: 2018-01-26 13:30:00

Åklagare har i dag fredag 26 januari lämnat in sammanlagt nio stämningsansökningar till Nyköpings tingsrätt i ett omfattande mål som bland annat gäller mord, allmänfarlig ödeläggelse och våldtäkter i Katrineholm.

Brotten har begåtts under perioden juli 2014 - maj 2017. Bland annat omfattar åtalet ett mord där en person den 14 maj 2017 sköts till döds utanför Östra skolan i Katrineholm. Brottsrubriceringen anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse avser en handgranatsattack mot polisstationen i Katrineholm den 1 januari 2017.

- Samma person som är häktad misstänkt för mord och grov utpressning är även misstänkt för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse. Den troliga verkställaren för attacken mot polisstationen är död. Enligt totalförsvarets forskningsinstitut fanns det risk för dödliga skador på avstånd upp till 70 meter. När det gäller mordet så påstår vi att det beställdes av en person som då avtjänade en påföljd på Karsuddens sjukhus, säger förundersökningsledare, chefsåklagare Robert Eriksson på Åklagarkammaren i Nyköping.

Fem personer är häktade, totalt är tio misstänkta för olika delar av brottsligheten.

I mordutredningen har det hållits cirka 600 förhör, genomförts 32 husrannsakningar och tagits 42 telefoner i beslag.

- Det som har stuckit ut i den här utredningen har varit det omfattande materialet när så många misstänkta skulle kartläggas. Bara informationen från alla telefonanalyser har varit enorm, säger Lars Liewenborg, kommissarie och chef för grova brott i Nyköping/Katrineholm.

Målnummer i Nyköpings tingsrätt: B 1456-17

Presstjänsten010-562 50 20