Beslut i överprövningsärende om tv-profil

Publicerad: 2018-05-08 07:27:00

Åklagare har beslutat att inte återuppta den förundersökning som tidigare lades ned mot en SVT-profil om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande. Samtidigt beslutas att inleda en förundersökning mot samma person om kränkande fotografering.

Den 24 januari 2018 beslutade kammaråklagare Stefan Lind att lägga ned förundersökningen där en SVT-anställd varit misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning samt sexuellt ofredande. Beslutet överklagades och nu har vice överåklagare Mikael Björk på Utvecklingscentrum Göteborg beslutat att inte återuppta den förundersökningen.

- Jag har gått igenom ärendet och delar bedömningen att förundersökningen angående sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande ska läggas ner. Det finns därför inte skäl att ändra åklagarens beslut, säger Mikael Björk.

Målsägaren var praktikant på SVT under delar av 2012, 2013 och 2014 och det är under denna tid som händelserna ska ha ägt rum. I förundersökningen har målsäganden förhörts ett flertal gånger och det har också hållits förhör med ett antal vittnen.

I förundersökningen och i begäran om överprövningen har det framkommit uppgifter som gör att det finns anledning att anta att kränkande fotografering har skett mot samma målsägande. Mikael Björk har därför beslutat att förundersökning ska inledas i detta ärende. En åklagare på Göteborgs åklagarkammare kommer att leda den förundersökningen.

Beslutet (pdf)

KontaktVice överåklagare Mikael Björk finns tillgänglig för media per telefon i dag tisdag 8 maj klockan 9.30-11, 010-562 71 02.

Presstjänsten, 010-562 50 20