Åklagarmyndigheten tillstyrker hemlig dataavläsning

Publicerad: 2018-03-08 09:30:00

Åklagarmyndigheten har lämnat remissvar på utredningen Hemlig dataavläsning – ett viktigt verktyg i kampen mot organiserad brottslighet. Myndigheten välkomnar förslagen i utredningen och tillstyrker dem i stort, men anser att man kan gå något längre i vissa stycken.

Åklagarmyndigheten har lämnat remissvar på utredningen Hemlig dataavläsning - ett viktigt verktyg i kampen mot organiserad brottslighet. Myndigheten välkomnar förslagen i utredningen och tillstyrker dem i stort, men anser att man kan gå något längre i vissa stycken.

Hemlig dataavläsning innebär att brottsbekämpande myndigheter i hemlighet kan läsa även krypterad information som skickas från eller till exempelvis datorer och mobiltelefoner. Det är redan i dag tillåtet att i vissa fall samla in sådan information, men den kan ofta inte läsas på grund av att den är krypterad.

- I dag är mer än 90 procent av den avlyssnade internettrafiken krypterad. Det innebär att vi bara kan ta del av mindre än tio procent av den datakommunikation som får avlyssnas eller övervakas. Därför är hemlig dataavläsning ett viktigt redskap i kampen mot den allvarligaste brottsligheten, säger kammaråklagare Hans Harding på Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö.

Åklagarmyndigheten vill i vissa fall gå längre än utredaren. Bland annat anser myndigheten att det inte ska krävas domstolsbeslut för att polisen ska kunna gå in och installera utrustning i exempelvis bilar och vissa allmänna utrymmen som omklädningsrum på idrottsanläggningar.

-Sådana tillfällen uppstår ofta hastigt och om man behöver vänta på domstolsbeslut kan tillfället vara borta. Ett exempel är om någon låser in sin mobiltelefon i ett förvaringsskåp under ett träningspass på gymmet, säger Hans Harding.

Remissvaret (öppnas i nytt fönster)

Kontakt

Kammaråklagare Hans Harding, 010-562 68 85.