Bröder avförda från utredning i Arvika

Publicerad: 2018-03-27 09:42:00

De två bröder som tidigare varit utpekade för att ha orsakat en fyraårig pojkes död i Arvika 1998 är nu avförda från utredningen. Klockan 13 i dag berättar chefsåklagare Niclas Wargren om sitt beslut på en pressträff i Karlstad.

- De uppgifter som framkom för cirka 20 år sedan i förhören med de misstänkta är otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa. Det sätt genom vilka uppgifterna har kommit fram är dessutom sådana att det kan ifrågasättas om de är självupplevda. Uppgifterna bedöms inte vara sådana att de ensamma kan ligga till grund för slutsatsen att de utpekade orsakat pojkens död eller att de har varit närvarande när han dog, säger chefsåklagare Niclas Wargren som är förundersökningsledare i ärendet.Ur beslutet: "Det saknas helt direkta vittnesiakttagelser som talar för att de misstänkta varit närvarande vid Kevins död. Någon annan stödbevisning för det i form av tekniska spår eller annat finns inte heller. De slutsatser som kan dras angående när och var Kevin avlidit samt de uppgifter som finns om iakttagelser av de misstänkta vid den relevanta tiden talar med betydande styrka för att de inte har varit inblandande i dödsfallet eller ens varit närvarande när det inträffade.

Bevisningen mot dem är därför sammantaget så svag att dom avförs från utredningen."

80 förhör har hållits

Den ursprungliga utredningen avslutades hösten 1998 men återupptogs av chefsåklagare Niclas Wargren den 8 maj 2017 efter att nya uppgifter framkommit i media om ärendet. Ett 80-tal förhör har hållits, beslag har analyserats och utlåtande från Riksmedicinalverket har inhämtats i den återupptagna utredningen. Dödsorsak har inte gått att fastställa.

Förhör har hållits med en annan man som vid tidpunkten för händelsen var under 15 år. Utredningen gällande honom lades ned med motiveringen att den inte ger mer.

Några ytterligare utredningsåtgärder i ärendet är inte planerade. Utredningen kommer därför att avslutas när utredningsgruppen säkerställt att allting är administrativt klart.

- Jag bedömer att det inte finns några förutsättningar att komma vidare när det med hänsyn till alla omständigheter är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott, avslutar Niclas Wargren.

Beslutet

Presstjänsten010-562 50 20