Åtal för misshandel under pågående ishockeymatch i Gävle

Publicerad: 2018-11-29 10:00:00

Kammaråklagare Joakim Johansson har väckt åtal för misshandel mot en hockeyspelare efter en regelvidrig tackling på en annan hockeyspelare den 7 november 2017. Gärningen skedde under pågående ishockeymatch i Champions Hockey League (CHL) mellan Brynäs och Adler Mannheim i Gavlerinken Arena, Gävle. Den åtalade spelade för Adler Mannheim.

- Den åtalade spelaren har i hög fart tacklat målsäganden. Pucken har inte befunnit sig där tacklingen skett och målsäganden har inte kunnat förutse vad som skulle hända. Det är fråga om ett kraftfullt våld som sker utanför spelets ramar och utan någon bäring på spelet. Målsäganden fick förutom smärta och blåmärke även en hjärnskakning som hållit honom borta från ishockey. Den åtalade gjorde inte någon ansats för att undvika tacklingen och innan kollisionsögonblicket lyfte han sin klubba. Jag bedömer därför att den åtalade utfört gärningen uppsåtligen, säger kammaråklagare Joakim Johansson.

Högsta domstolen har nyligen avgjort ett liknande mål som ska tjäna som vägledning för hur våldshandlingar under organiserad idrottsutövning ska bedömas rättsligt. Handlingar som sker inom spelets ramar anses som tillåtna. Ett uppsåtligt orsakande av allvarlig skada kan däremot aldrig anses ligga inom spelets ramar och i sådana fall kan åtal för misshandel väckas.

Målnummer vid Gävle tingsrätt: B 2482-18

KontaktKammaråklagare Joakim Johansson, som lett förundersökningen och väckt åtal, är tillgänglig för intervjuer i dag klockan 11-16 på telefon 010-562 68 41

Presstjänsten010-562 50 20