Förundersökning om skjutning i Norrköping i juli nedlagd

Publicerad: 2018-10-11 08:04:00

I samband med ett polisingripande i Norrköping i juli i år avled en person till följd av skottlossning. Särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning i ärendet i syfte att utreda om tjänstefel begåtts. Denna förundersökning är nu nedlagd efter beslut av åklagare.

-Ett antal utredningsåtgärder har vidtagits i ärendet, bland annat har teknisk undersökning genomförts av platsen för händelsen. Vidare har rättsläkarutlåtande inhämtats och flera förhör hållits.

- Utredningen har visat att polisen befunnit sig i en nödvärnssituation och att det inte varit uppenbart oförsvarligt att skjuta verkanseld. Jag har därför beslutat att förundersökningen ska läggas ner, säger chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren.

KontaktChefsåklagare Martin Tidén är tillgänglig för media på 010-562 54 13 mellan klockan 10.30 och 11 i dag torsdag.

Länk till beslutet

Se även tidigare pressmeddelande i ärendet (från 20 juli)

Presstjänsten010-562 50 20

FaktaRättslig reglering vid polisens användning av skjutvapenSkjutvapen får användas för att gripa en person som på sannolika skäl är misstänkt för ett i skjutkungörelsen 2 § 1 p. uppräknat brott t ex mordbrand. I skjutkungörelsen 2 § 3 p. regleras att skjutvapen också får användas i tre olika fall av omhändertaganden: (1) när vederbörande lider av en allvarlig psykisk störning, (2) när vederbörande innehar vapen som kan befaras bli missbrukat, eller (3) när vederbörande av annan inledning uppenbarligen är farlig för annans liv eller hälsa. En huvudförutsättning för att använda skjutvapen är att den, mot vilken åtgärder ska vidtas, vid det aktuella tillfället är farlig för annans liv eller hälsa.

Föreligger rätt till nödvärn enligt 24 kap. 1 § brottsbalken, får polisman använda skjutvapen för att avvärja svårare våld mot polismannen själv eller annan eller hot som innebär trängande fara för sådant våld.

Om Särskilda åklagarkammarenVid Särskilda åklagarkammaren handläggs främst misstankar om brott av poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare.