Förundersökningar om tjänstefel nedlagda i Luleå

Publicerad: 2018-09-27 08:03:00

Åklagaren har beslutat att lägga ned två förundersökningar om tjänstefel som handlar om två separata händelser i arresten i Luleå i augusti i år. Åklagaren är tillgänglig för media på förmiddagen i dag.

En person som anhölls den 6 augusti anträffades hängd i sin cell i arresten i Luleå den 8 augusti. Personen fördes till sjukhus där han avled den 10 augusti.

- Vid en sammanvägning av samtliga omständigheter saknas det numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, säger chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren.

Den andra händelsen som utretts handlar om en person som den 12 augusti anträffades hängd. Personen var omtöcknad men vid medvetande hela tiden och fick inga fysiska men. Personen fördes till sjukhus för psykvård.

- Jag vill framhålla att ingen av personerna visade tecken på självskadebeteende eller gav personalen någon indikation på att de var självmordsbenägna samt att personalen i arresten skött tillsynen på föreskrivet sätt. Personerna hängde sig på olika sätt i sina celler - båda använde papplakan som finns i cellen, säger Maria Sterup.

Ingen person har varit misstänkt under förundersökningen.

Beslut 1

Beslut 2

Kontakt:

Chefsåklagare Maria Sterup är tillgänglig för media per telefon klockan 10.30-11 i dag torsdag, 010-562 70 68.

Presstjänsten010-562 50 20