Påminnelse om pressträff i Uppsala: Åtal för omfattande grova bedrägerier och penningtvätt

Publicerad: 2019-04-04 07:30:00

Den 5 april väcker åklagaren åtal i ett stort bedrägeriärende där över 100 personer kommer att omfattas av stämningsansökan. Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. I samband med att åtalet väcks bjuder åklagaren in till pressträff.

Fyra personer är för närvarande häktade i målet.

Målet handlar om så kallat Friendly Frauds där personer har förmåtts att lämna ut sina bankuppgifter så att andra har kunnat ta lån i deras namn hos flertalet låneinstitut. Därefter har polisanmälan gjorts om att låntagaren blivit ID-kapad. Brottspengarna har förts vidare och har bland annat tagits ut på kasinon i Monaco och Cannes och i form av kontantuttag av ungdomar.

Tid, plats och anmälan

Pressträffen äger rum fredagen den 5 april kl. 12 i polishuset, Svartbäcksgatan 49, Uppsala. Samling kl. 11.40 i entrén. Du måste kunna legitimera dig. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara.

Anmäl dig med namn och personnummer till [email protected] senast torsdagen den 4 april kl. 15. Pressträffen äger rum innanför polisens skalskydd och personuppgifterna behövs för inpassering. Uppgifterna raderas efter pressträffen.

Medverkande från Åklagarkammaren i Uppsala

Maja Kullinger, kammaråklagare

Thomas Bälter Nordenman, kammaråklagare

Tillfälle för intervjuer kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Åklagarna kommer inte att ha möjlighet att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna innan rättegången, som startar den 9 april.

Media har möjlighet att efterfråga stämningsansökan och förundersökningsprotokoll från Uppsala tingsrätt när stämningsansökan är inlämnad. 

Vidare information om målet finns på Uppsala tingsrätts hemsida.

Målnummer i Uppsala tingsrätt B 6683-17.

Presstjänsten
010-562 50 20