Åtal väckt för bl.a. människorov utanför Göteborg

Publicerad: 2019-08-30 10:55:46

Totalt sju personer har i dag åtalats misstänkta för inblandning i brottslighet i samband med kidnappning av två brottsoffer från Östergötland i slutet av februari 2019. Offren hölls inspärrade under en helg i ett hus i samhället Floda, utanför Göteborg.

Utredningen har visat att bakgrunden till brotten är en skuld som det ena brottsoffret haft som hamnat hos personer i den undre världen för indrivning. Ärendet har kopplingar till grov organiserad brottslighet i Göteborg. Förutom människorov är brottsrubriceringarna i åtalet synnerligen grov misshandel genom tortyrliknande misshandel av det ena brottsoffret, samt grovt olaga tvång genom att gärningsmännen misstänks att med våld och hotelser tvingat det ena brottsoffret att låna ihop pengar för att betala gärningsmännen. Två personer har åtalats för penningtvättsbrott genom att hjälpa gärningsmännen att få tillgång till brottspengarna efter brottet.

- Brottsoffren har valt att inte längre medverka i utredningen så vi driver ärendet med hjälp av den omfattande bevisning som vi samlat in under utredningen som bekräftar vad vi anser har hänt i Floda, säger kammaråklagare Daniel Larson.

Polisens grupp för grova brott i Alingsås har jobbat intensivt för att reda ut vad som hänt och vilka som varit inblandade. I ärendet har spanska myndigheter assisterat svensk polis och gripit två av dem som nu åtalas.

- Det är beklagligt att brottsoffren inte vågar berätta under rättsprocessen. Jag har dock förståelse för att det är obehagligt att ange grovt kriminella med stort våldskapital. Mitt under utredningen sprängdes delar av ett hus tillhörande det ena brottsoffrets föräldrar och detta tolkar vi som ett sätt att tysta brottsoffren. Det inträffade är självklart utomordentligt allvarligt, avslutar Daniel Larson.

Målnummer i Alingsås tingsrätt: B 324-19


Sprängningen som nämns ovan utreds som ett separat ärende, av polisen i region Öst.

Kontakt

Kammaråklagare Daniel Larson är tillgänglig per telefon för media i dag fredag kl. 13 - 15, 010-562 58 34. 

 

 

 

Presstjänsten
010-562 50 20