Misstänkt för hot mot universitet nu släppt på fri fot

Publicerad: 2019-08-25 13:26:53

I dag söndag klockan 12.30 beslutade åklagare att häva anhållandet av den man som misstänks för hot mot universitetet i Linköping i fredags. Han är alltjämt misstänkt för grovt olaga hot och otillåten affischering. Förundersökningen fortsätter.

- Förhör har hållits med den misstänkte personen, husrannsakan har genomförts i hans bostad och på andra platser där han antogs ha vistats. Ett vapenliknande föremål togs i beslag. Efter polisens undersökning, konstaterades att det inte rör sig om ett riktigt vapen. Det påträffades heller inget som tyder på att den misstänkte har tillgång till, eller har försökt att anskaffa vapen eller annat material för att utföra ett attentat, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping.

- Av förhören med den misstänkte framgår att syftet med affischerna och filmerna varit att marknadsföra sin egenproducerade musik på Spotify och andra media. Min bedömning är att det inte föreligger någon risk för fortsatt brottslighet. Då det inte heller längre föreligger någon risk att den misstänkte ska kunna påverka utredningen saknas laglig grund att hålla honom fortsatt frihetsberövad. Den misstänktes dator och andra föremål är tagna i beslag, förhör är hållna och filmer är säkrade, berättar åklagaren.

Mannen är fortfarande misstänkt för grovt olaga hot och otillåten affischering. Förundersökningen fortsätter.


Kontakt

Förundersökningsledaren, chefsåklagare Eva Nemec Nordh är tillgänglig för kommentarer på telefon 010-562 58 01 i dag söndag mellan klockan 14 och 16. Vänligen respektera tiden.


Målnummer vid Åklagarmyndigheten: AM-113453-19

 

 

 

 

 

 

Presstjänsten
010-562 50 20