En person misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige

Publicerad: 2019-02-27 07:50:00

En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen som leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Personen greps under ett möte i centrala Stockholm på tisdagskvällen den 26 februari. Gripandet skedde med stöd av Polismyndigheten.

- Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen har arbetat med ärendet under en längre tid och bedrivit ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete. Brottsligheten misstänks ha pågått åtminstone sedan 2017.

Den anhållna personen arbetar inom svensk högteknologisk industri med uppgifter som Säkerhetspolisen vet är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet.

- Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information, säger Daniel Stenling.

Senast fredag den 1 mars klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om personen ska begäras häktad eller inte. Ytterligare information om ärendet kan för närvarande inte lämnas med hänsyn till sekretess.

Kontakt

Säkerhetspolisens presstjänst 010-568 79 00

Åklagarmyndighetens presstjänst 010-562 50 20