Åtal för mordförsök i Värnamo

Publicerad: 2019-05-08 10:00:00

Kammaråklagare Lisa Hedberg och extra åklagare Mikael Malm har i dag väckt åtal mot de fyra män som sedan 10 januari varit frihetsberövade misstänkta för mordförsök efter en skjutning i centrala Värnamo.

 – Min uppfattning är att attentatet är en del av en pågående och upptrappad konflikt mellan kriminella i Värnamo, säger Lisa Hedberg.

Natten mellan den 9 och 10 januari i år jagade två bilar en tredje bil i hög fart genom centrala Värnamo. Vittnen har berättat att ett flertal skott avlossades från en av de jagande bilarna. Sju kulor träffade den jagade bilen. Två av kulorna med kaliber 9 mm parabellum gick in i kupén. En fastnade i en metallstång i nackstödet till höger baksäte, en i ryggstödet till vänster baksäte.

Åklagaren gör gällande att de nu åtalade männen färdades i de två bilar som jagade den beskjutna bilen. Åtalet mot de häktade männen gäller i första hand försök till mord, i andra hand grovt olaga hot.

– Jag anser att samtliga åtalade ska dömas som gärningsmän. De har agerat tillsammans och i samförstånd genom att beväpna sig, jaga efter och beskjuta målsägandenas bil, och därefter har de tillsammans försökt undanröja bevis, säger Lisa Hedberg.

Åklagaren har åberopat en omfattande muntlig och skriftlig bevisning. Förutom vittnen som såg biljakten ska ett stort antal poliser och annan utredningspersonal höras, bland annat om sina iakttagelser tidigare under kvällen och om hur det gick till när de misstänkta gärningsmännen greps efter att ha försökt fly från polisen. Därutöver består bevisningen bland annat av omfattande undersökningar av de misstänktas och målsägandenas fordon, telefonanalyser och resultatet av spårsökning – till exempel sökning efter tändsatspartiklar på de misstänktas händer och kläder.

De misstänkta männen nekar till brott. Varken de misstänkta eller målsägandena har velat svara på några frågor under förundersökningen.

Åtalet har lämnats in till Jönköpings tingsrätt. Målnummer i tingsrätten B 130-19.
Stämningsansökan (åtal) samt förundersökningsprotokoll kan beställas från tingsrätten.

Kontakt
Kammaråklagare Lisa Hedberg, 010-562 59 92, tillgänglig i dag onsdag den 8 maj kl. 11.15-12.

Presstjänsten
010-562 50 20