Påminnelse, pressträff: Åklagaren väcker åtal i sexualbrottsärende mot flera barn

Publicerad: 2019-05-07 12:52:23

I morgon, onsdag den 8 maj väcker åklagaren åtal i ett ärende där totalt tre kvinnor och tre män misstänks ha utsatt barn för sexuella övergrepp både fysiskt och via internet. Sammanlagt är 12 målsägande identifierade. Åtal väcktes för två veckor sedan för en del av brottsligheten, nu lämnas stämningsansökan in till tingsrätten för resten av brottsmisstankarna i ärendet. En pressträff hålls i morgon kl. 12.

De misstänkta kommer från Stockholms län, Gävleborgs län, Blekinge och Östergötland. Vissa gärningar har skett utomlands. Målsägarna kommer från samma orter samt Västra Götaland.

Misstankarna avser våldtäkt mot barn, sexuella övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, sexuellt ofredande och kränkande fotografering. Det handlar i huvudsak om nätbaserade övergrepp men även misstänkta övergrepp i det fysiska rummet.

En kvinna är häktad sedan i september 2018 och en man är häktad sedan i januari i år. Ytterligare tre av de misstänkta har tidigare varit häktade.

– Vi ser att det rör sig om ett handelsmönster med barn som vi tidigare främst förknippat med internationella ärenden. Samtliga misstänkta och målsäganden i det här ärendet är svenska, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

 

Medverkande

Från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet medverkar åklagarna Annika Wennerström och Emelie Källfelt (förundersökningsledare). Från polisen är utredare Liz Berglund med.

 

Tid, plats och anmälan

Pressträffen äger rum onsdag 8 maj kl. 12 i pressrummet, polishuset Norra Agnegatan 33-37, ingång från Rådhusparken, Stockholm. Insläpp i lokalen från kl. 11.30.

Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister med legitimation kan närvara.

Anmäl dig senast tisdag 7 maj kl. 15 till [email protected].

Målnummer Stockholm tingsrätt: B 11206-18. Huvudförhandlingen startade 29 april och förväntas pågå till mitten av juni.

Välkommen med din anmälan.

 

Presstjänsten
010-562 50 20