Tre åtalas för ett flertal grova stölder och bedrägerier mot pensionärer

Publicerad: 2019-05-08 13:25:32

Åklagare har i dag onsdag väckt åtal vid Uddevalla tingsrätt mot tre personer misstänkta för 52 grova stölder och grova bedrägerier mot äldre pensionärer runt om i landet. Dagens åtal är en del i ett större ärende som omfattar ett 80-tal grova stölder och tillkommande grova bedrägerier på ett flertal platser i Sverige.

De brott som åklagaren nu väcker åtal för är begångna under drygt tre års tid – från september 2015 till november 2018. Åtalet gäller två män och en kvinna misstänkta för att genom sin brottslighet ha tillskansat sig ett brottsutbyte om minst 750000 kronor.

De tre misstänka är samtliga medborgare i Rumänien. En av dem greps i Sverige i november 2018 och har varit häktad sedan dess. De två andra greps i Spanien respektive Rumänien varefter de utlämnats till Sverige i januari respektive februari 2019 och suttit häktade här i Sverige fram till idag.

Två av de misstänkta har sedan tidigare åtalats för en del liknande gärningar, tillsammans med ytterligare en man, vid Borås tingsrätt (målnummer vid Borås tingsrätt: B 1016-19). Dom meddelades den 15 april i år och de tilltalade dömdes då till fängelse mellan tio månader och ett år och åtta månader. Domen är i vissa delar överklagad av de tilltalade till Hovrätten för Västra Sverige.

Två av de tre misstänkta har under förundersökningen medgett ansvar för vissa gärningar medan en av de misstänkta förnekar alla brott.

Majoriteten av de personer som utsatts för brott i ärendet är äldre pensionärer. I många fall har brottsoffren förföljts från mataffären till sina bostäder och sedan distraherats med tidningar, oläsliga informationsblad eller olika frågor. Under tiden har pensionärerna blivit bestulna på sina plånböcker. I andra fall har målsägandena bestulits i mataffärer efter att ha blivit distraherade med frågor om varor eller liknande. Därefter har gärningspersonerna ofta gjort uttag, eller försökt göra uttag, med de stulna kontokorten.

- Vi har kunnat se tydliga mönster i hur brotten utförs. Ofta är det två gärningspersoner som samarbetar och som har varsin roll, en som utför själva tillgreppet och en som håller utkik. Pengarna tas ut med hjälp av de stulna korten, ofta inom loppet av några minuter, och har sedan i stor utsträckning förts ut till mottagare i utlandet. Detta gör att vi menar att gärningarna begåtts enligt en sedan tidigare noga utarbetad plan. Ytterligare åtal i ärendet är att vänta under sommaren för resterande del, säger Petter Lundgren, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

Utredningen har bedrivits av polisens CIRCA-grupp som är specialiserad på brott mot äldre. Brotten har begåtts i hela landet från Luleå i norr till Malmö i söder och utredningen har totalt omfattat över ett 100-tal olika målsäganden.

- Gärningarna har från början utretts av olika polisområden i Sverige men styrkan med CIRCA-gruppen är att de har uppdraget att se ärendets helhet ur ett nationellt perspektiv. Utredarna har dessutom, genom att de fått jobba koncentrerat med dessa ärenden fått en unik spetskompetens på området, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

Huvudförhandlingen förväntas pågå i 17 dagar med start den 15 maj i Uddevalla tingsrätt.

 

Kontakt

Kammaråklagare Petter Lundgren vid Åklagarkammaren i Uddevalla är tillgänglig för media på 010-562 71 68 mellan klockan 14 och 15 i dag onsdag.


Målnummer vid Uddevalla tingsrätt: B 3155-18.

 

 

 

 

 

 

Presstjänsten
010-562 50 20