Åtal för försök till mord och jaktbrott

Publicerad: 2019-03-22 09:46:00

En man åtalas för försök till mord i Ljungbyhed i november 2018. Han åtalas också för grovt jaktbrott för att vid upprepade tillfällen använt otillåtna jaktmetoder.

På morgonen den 29 november 2018 träffades en joggare av ett skott från ett jaktvapen i Ljungbyhed i Klippans kommun. Mannen överlevde utan allvarligare skador.

– Jag menar att det enbart var tur att han fick så lindriga skador. Skottet tog i höften. Hade det träffat längre upp finns stor risk för att han hade avlidit av skadorna, säger kammaråklagare Ola Lavie.

En jägare som var på tillfälligt besök i trakten anhölls och har sedan i början av februari varit häktad, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– Bevisningen består bland annat av en film som är inspelad i kikarsiktet på den åtalades jaktvapen. På filmen syns när mannen skjuts, säger Ola Lavie.

Utöver mordförsöket åtalas jägaren också för grovt jaktbrott. Enligt åtalet består det i att han vid sex tillfällen under perioden 17 september–27 november jagat rådjur och räv under dygnets mörka delar, vilket inte är tillåtet. Han har då använt värmekikarsikte utan att ha haft tillstånd till det. Vidare har han vid tre av tillfällena använt felaktig ammunition. Även när det gäller dessa brott finns filmer från kikarsiktet.

Målnummer i Helsingborgs tingsrätt: B 6870-18.

Kontakt

Kammaråklagare Ola Lavie, 010-562 66 88, tillgänglig i dag den 22 mars klockan 10-11.