Rättegång inleds mot kvinnlig kolumnist om grovt förtal

Publicerad: 2019-11-19 08:59:28

På torsdag den 21 november kl. 9 inleds huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt där en kvinnlig kolumnist åtalats för att ha pekat ut en manlig journalist som våldtäktsman i sociala medier. Åklagaren är tillgänglig för media efter förhandlingens sista dag.

Den kvinnliga kolumnisten står åtalad för grovt förtal eftersom hon vid flertalet tillfällen pekat ut den manliga journalisten som brottslig och klandervärd i sitt beteende i inlägg på sociala medier.

- Jag bedömer brottet som grovt eftersom inläggen avsett allvarlig brottslighet, fått betydande spridning och lett till stor skada i journalistens privatliv och yrkesverksamhet, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Målnummer tingsrätten: B 1755–18.

Kontakt

Kammaråklagare Daniel Suneson är tillgänglig för media i 30 minuter direkt efter att sista förhandlingsdagen är avslutad den 25 november. Åklagaren är inte tillgänglig för media innan dess.

Fakta

2011 anmälde kvinnan mannen för en våldtäkt som ska ha ägt rum år 2006, men förundersökningen lades ned med hänvisning till att brott inte kunde styrkas. I oktober 2017 lade kvinnan ut material i sociala medier där hon med namn pekade ut mannen som våldtäktsman. Förundersökning inleddes i januari 2018.

 

Presstjänsten
010-562 50 20