Åtal inlämnat för ett flertal sprängningar i Malmö i december 2018

Publicerad: 2019-10-10 10:15:52

Åklagaren har i dag, torsdag 10 oktober väckt åtal i ett ärende som bland annat rör misstankar om tre fall av allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i december 2018 samt grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Åtalet omfattar tre händelser:
Lantmannagatan den 4 december 2018 då en sprängladdning placerades utanför porten till en mindre livsmedelsbutik. Två personer misstänks ha anstiftat gärningen, medan en tredje är misstänkt för att ha utfört den, eller i vart fall hjälpt den som i så fall utförde gärningen genom att tillhandahålla material som varit nödvändig för att utföra gärningen. Den person som misstänks för att ha utfört gärningen knyts till gärningen genom bland annat dna-bevisning. De som åtalas för anstiftan genom samtal från hemlig telefonavlyssning samt information från beslagtagna telefoner.

Södra Gulsparvsgatan den 9 december 2018 då en sprängladdning placerades utanför en lägenhetsdörr. Den misstänkte gärningsmannen anträffades sedan svårt skadad utanför lägenheten. Utöver gärningsmannen misstänks en person för anstiftan av gärningen och två personer, utifrån säkrade övervakningsfilmer och spaningsiakttagelser, för medhjälp genom att ha tillhandahållit material som varit nödvändig för att utföra gärningen.

Ridspögatan den 22 december 2018 då en sprängladdning placerades utanför en fastighet som vid tillfället var tom. En person åtalas misstänkt för att ha utfört gärningen, detta utifrån spaningsiakttagelser av polis den aktuella natten. Därutöver åtalas två personer för medhjälp till gärningen. Den ena eftersom han tillhandahållit material för att utföra gärningen, den andra eftersom han dels visat gärningsmannen var han skulle utföra gärningen samt därefter ha lånat ut sin bil till gärningsmannen.

Dessutom väcks åtal för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse med anledning av att polis den 23 januari 2019 anträffade två automatvapen, en större mängd ammunition samt sprängmedel och hjälpmedel på ett vindsutrymme på Lönngatan i Malmö. Bevisningen mot de åtalade består i detta fall i huvudsak av dna-spår och fingeravtryck samt information från hemlig telefonavlyssning och från beslagtagna telefoner.

Utöver ovanstående väcks även åtal för ett antal andra brott, såsom försök till utpressning, olaga hot och narkotikabrott.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 10713-18.

Kontakt
Kammaråklagare Christoffer Östlind är tillgänglig för media i dag klockan 13–14.30, 010-562 60 99.

Presstjänsten
010-562 50 20