Dom i ärende om försäljning av fentanylanaloger

Publicerad: 2020-04-03 11:15:49

Högsta domstolen fastställer hovrättens domslut och dömer en man till fyra års fängelse för vållande till annans död, grovt brott. Åklagarna lämnar en kommentar.

Två bröder drev en nätbutik där olika fentanylanaloger, dvs. varianter av läkemedlet fentanyl, såldes. Substansen är mycket farlig och flera kunder dog. Bröderna åtalades för vållande till annans död, grovt brott, i åtta fall och dömdes av både tingsrätt och hovrätt. Den yngre av bröderna överklagade till Högsta domstolen som nu fastställt hovrättens domslut och dömer mannen till fyra års fängelse.

– Det här är en viktig dom. Den öppna försäljningen av fentanylanaloger minskade kraftigt efter de tidigare fällande domarna. Antalet dödsfall av fentanylanaloger har också gått ned dramatiskt. Nu finns förutsättningar för att det kan förbli så, säger kammaråklagare Tomas Malmenby.

Högsta domstolen konstaterar i sin dom att försäljningen har inneburit ett otillåtet risktagande och att mannen hade insett risken för dödsfall. Därmed är han också ansvarig för gärningarna.

– Det är mycket tillfredsställande att Högsta domstolen delar vår uppfattning att säljaren varit ansvarig trots att köparna tagit preparaten frivilligt. Det är fråga om extremt farliga substanser som är mycket svårdoserade, säger kammaråklagare Mikael Carlsson.

Målnr i HD: B 2553-19

 

Kontakt

 

Kammaråklagare Tomas Malmenby, 010-562 53 36. Tillgänglig fram till kl. 16 i dag den 3 april.

Kammaråklagare Mikael Carlsson, 010-562 56 87. Tillgänglig kl. 12-16 i dag den 3 april.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20