Riksåklagaren överklagar dom i mål om utvisning

Publicerad: 2020-01-17 16:28:28

Riksåklagaren har i dag till Högsta domstolen överklagat en dom i Hovrätten över Skåne och Blekinge där hovrätten stoppat utvisningen av en man som dömts för försök till mordbrand i Ronneby sedan han lämnat in ett ”klanintyg”.

Tingsrätten beslutade att mannen skulle utvisas ur Sverige med förbud att återvända före den 19 juli 2024. Mannen yrkade i hovrätten att utvisningsbeslutet skulle hävas. Han ingav där en kopia på ett så kallat klanintyg och uppgav att hinder mot utvisning fanns eftersom han enligt intyget riskerade att dödas om han återvände till Irak.

Trots att mannen tidigare i processen lämnat olika uppgifter till tingsrätten och Kriminalvården, bland annat då han vid tingsrätten uppgett att han är fredlös och att hans familj stött bort honom medan han till Kriminalvården uppgett sig ha en bra relation med sin mor och sina syskon som är bosatta i Irak, upphävde hovrätten beslutet om utvisning.

- Hovrätten anser att det inte går att dra några säkra slutsatser beträffande intygets äkthet, men kommer ändå till slutsatsen att mannens påstående om att slippa utvisning får godtas. Jag kan inte instämma i hovrättens bedömning. Eftersom Migrationsverket inte har hunnit utreda saken går det inte att i nuläget avgöra om hinder mot utvisning finns. Med hänsyn till den allvarliga brottslighet som mannen gjort sig skyldig till bör domstolen därför besluta om utvisning, säger riksåklagaren Petra Lundh.

Mål nr B 2571–19 i Hovrätten över Skåne och Blekinge (dom den 20 december 2019)

Överklagandet, pdf.

Kontakt

My Hedström, byråchef, är tillgänglig för media på telefon 010 562 50 27.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20