Åtal för mord i Norrköping

Publicerad: 2020-05-19 09:22:07

Kammaråklagare Karin Evlinger har i dag väckt åtal mot två män för mord i Norrköping.

Den 26 november 2019 larmades polis och ambulans till en lägenhet i centrala Norrköping där en man hittades allvarligt skadad. Mannen avled strax efter att han hade förts till sjukhus. Nu åtalas de två män som befann sig i samma lägenhet som den avlidne. 

- Jag anser att den rättsmedicinska obduktionen, den tekniska undersökningen och blodbildsanalysen tillsammans med övrig muntlig och skriftlig bevisning ger stöd för att åtala männen för mord. De befann sig båda tillsammans med den nu avlidne mannen i lägenheten. Han hade under en längre tid utsatts för upprepat våld mot huvud, ansikte och kropp. Våldet har bland annat orsakat frakturer och hjärnskador samt blödningar. Mannen avled till följd av hjärnskador och förblödning var för sig eller i kombination, säger kammaråklagare Karin Evlinger.

- Jag menar att båda de åtalade männen har utsatt den avlidne för detta våld och att de på så sätt försatte honom i en hjälplös situation. De åtalade har underlåtit att inom rimlig tid ringa efter ambulans eller på annat sätt tillkalla sjukvårdspersonal. Jag anser därför att de åtalade varit likgiltiga inför den uppenbara risk som fanns att mannen skulle avlida till följd av de skador som de åsamkat honom, förklarar kammaråklagare Karin Evlinger.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 3881-19.

Huvudförhandlingen påbörjas den 25 maj och beräknas avslutas den 12 juni.

Kontakt

Kammaråklagare Karin Evlinger är tillgänglig för media i dag tisdag den 19 maj mellan kl. 11–12 på 010-562 58 74.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20