Åtal väckt i ärende om mord och brott mot griftefriden i Uddevalla

Publicerad: 2020-05-13 10:40:25

Kammaråklagare Jim Westerberg har i dag väckt åtal mot den 23-åriga man som misstänks för mord och brott mot griftefriden i ärendet där en 17-årig flicka från Uddevalla varit försvunnen sedan den 14 november 2019.

Den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen under november 2019. En kroppsdel från flickan påträffades senare, vilket innebar att det kunde fastslås att flickan inte längre var i livet. Den misstänkte mannen som nu åtalas för mord och brott mot griftefriden förnekar brott.

- Det har vidtagits omfattande utredningsåtgärder i ärendet. Bland annat har många förhör hållits och en omfattande brottsplatsundersökning har ägt rum. Vidare har ett stort antal analyser av spår gjorts vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) vilka nu är slutredovisade, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

- Sammantaget ger utredningsfynden och omständigheterna i övrigt tydligt stöd för att målsäganden har bragts om livet i bostaden genom våld. Jag har funnit att det finns tillräckliga skäl för att åtala 23-åringen för mord. Utredningen ger inte något stöd för att andra gärningsmän skulle vara inblandade i mordet och undanskaffandet av kroppen, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

- Från polisens sida är det ett omfattande arbete som har gjorts, både i sökandet efter flickan och i utredningsarbetet. Nu ser vi fram emot den rättsliga prövningen, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i polisområde Fyrbodal.

Huvudförhandlingen inleds i vecka 22 och beräknas vara avslutad under vecka 24. Det finns avsatta reservdagar under vecka 25.

Målnummer Uddevalla tingsrätt: B 3280–19

Kammaråklagare Jim Westerberg är inte tillgänglig för media och kommenterar inte åtalet och kommande rättegång förrän efter sista förhandlingsdagen.

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20