Digital pressträff: Åklagaren avser att väcka åtal för mord i ärende med försvunnen flicka i Uddevalla

Publicerad: 2020-05-11 10:15:00

Åklagare och polis bjuder in till digital pressträff i samband med att åtal avses att väckas onsdag den 13 maj 2020 i ett ärende där en 23-årig man misstänks för mord och brott mot griftefriden på en 17-årig flicka i Uddevalla. På grund av rådande omständigheter med smittorisk i samband med covid-19 sker pressträffen digitalt. Efteråt ges media möjlighet att ställa enskilda frågor till åklagaren utanför polishuset i Göteborg.

Den 17-åriga flickan anmäldes som försvunnen i november 2019. En kroppsdel från flickan påträffades senare, vilket innebar att det kunde fastslås att hon inte längre var i livet. Den misstänkta mannen förnekar brott. 

- Det har vidtagits omfattande utredningsåtgärder i ärendet. Bland annat har ett stort antal förhör hållits och en omfattande brottsplatsundersökning har ägt rum. En stor mängd analyser av spår har gjorts vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) vilka nu är slutredovisade, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

- Polisen har gjort allt som står i vår makt för att hitta flickan. Vi har sökt i hela Uddevalla, både på land och i vatten, och det har varit värdefullt att hundratals frivilliga har hjälpt oss i det arbetet. Vi riktar ett stort tack till alla som bidragit i sökandet. Nu får vi pröva ärendet i domstol och det är tillfredsställande, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i polisområde Fyrbodal.

Tid och plats för digital pressträff

Onsdag den 13 maj kl. 10 inleds pressträffen på Åklagarmyndighetens Youtube-kanal. 

Om du vill ställa frågor under sändningen eller enskilt efteråt (se nedan) anmäler du dig med namn och uppgift om vilken redaktion du tillhör. Mejla senast tisdag den 12/5 kl. 13 till: [email protected].

När du har anmält dig får du en instruktion om hur du ansluter dig till sändningen.

Medverkande

Jim Westerberg, kammaråklagare.
Sten-Runt Timmersjö, chef för grova brott i polisområde Fyrbodal.

Enskilda frågor utanför polishuset i Göteborg

Du som har anmält dig är välkommen att från kl. 11.30 ställa enskilda frågor till åklagaren utanför polishuset på Ernst Fontells plats i Göteborg. En kölista upprättas. Ett team på max två personer per mediehus kan delta. Undvik trängsel och håll avstånd. Polischef Sten-Rune Timmersjö är tillgänglig för enskilda intervjuer efter pressträffen på telefon 010-565 26 22 fram till kl. 14.

Stämningsansökan

Kontakta tingsrätten i Uddevalla för stämningsansökan och förundersökning.

Målnummer Uddevalla tingsrätt: B 3280–19

Kammaråklagare Jim Westerberg kommer efter pressträffen och de enskilda intervjuerna inte att vara tillgänglig för media förrän efter sista förhandlingsdagen.

Mediekontakt 

Anna Knöfel Magnusson, pressekreterare, Åklagarmyndigheten, 010-562 51 99

Jessica Lundberg Blondin, kommunikatör, Polismyndigheten, 010-565 30 44

 

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20