Åtal väckt om bland annat grovt narkotikabrott på Darknet

Publicerad: 2020-11-18 10:21:05

Tre personer har i dag åtalats vid Ångermanlands tingsrätt för bland annat grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Åklagaren är tillgänglig på telefon.

– De som har åtalats är tre män från Kramfors kommun. Två av dem ligger bakom ett av de största säljarkontona på den numera nedsläckta marknadsplatsen Flugsvamp 2 på Darknet och den tredje personen åtalas för att ha hjälpt till med att ha tvättat pengar. Huvudmännen är misstänkta för att vid över 3 000 tillfällen ha sålt narkotika och läkemedel på flera olika marknadsplatser på Darknet under cirka fem års tid. Försäljningen har framförallt omfattat olika typer av narkotikaklassade tabletter men även kokain, amfetamin och cannabis samt receptbelagda läkemedel har ingått i gärningspersonernas produktsortiment, säger kammaråklagare Emelie Källfelt på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet

– Det är tillfredsställande att vi nu kan väcka åtal mot de här personerna som faktiskt ansvarat för ett av de största säljarkontona på Darknet. Det visar också att både säljare och köpare på nätet inte längre kan vara anonyma. Utredningen visar vidare tydligt vilka risker köparna har utsatt sig för då flera av preparaten bokstavligen har kokats ihop i källaren hos en av de misstänkta personerna. Det handlar i huvudsak om försäljning till svenska köpare, säger Emelie Källfelt.

– Det har varit en omfattande utredning till vilken kompententa polisresurser från hela landet har bidragit. Vi har tillsammans med åklagarna genomfört en noggrann utredning. Våra metoder har ständigt förfinats och vi är mycket nöjda med att vi nu kommer till åtal, säger polisinspektör Maria Bååth på Nationellt it-brottscentrum vid NOA.

Målnummer i Ångermanlands tingsrätt: B 352–20.

Målet kommer att pågå i fem dagar vid Ångermanlands tingsrätt med start den 1 december. 

Kontakt

Kammaråklagarna Emelie Källfelt och Johanna Kolga är tillgängliga på telefon
kl. 11-11.30.

Emelie Källfelt, 010-562 55 59

Johanna Kolga, 010-562 53 87

Fakta

Darknet är ett paraplybegrepp som beskriver delar av internet som inte är avsedda för offentlig visning. Darknet är ofta förknippat med den krypterade delen av webben, där ip-adresser anonymiseras och användares aktivitet är svår att spåra. På Darknet äger svarta affärer och annan olaglig handel rum. Flugsvamp 2 och 3 är marknadsplatser som riktar sig till allmänheten på Darknet.

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20