Åtta personer åtalade i penningförfalskningsärende i Uddevalla

Publicerad: 2020-11-19 09:49:07

Åklagaren har i dag väckt åtal i ett omfattande mål om grov penningförfalskning och sjutton fall av bedrägerier och försök till bedrägeri. Sju av de åtalade misstänks ha varit delaktiga i att på ett systematiskt sätt tillverka femhundralappar som de använt för att handla och växla in riktiga kontakter med. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

I juli i år fattades misstankar om att två personer betalat med falska femhundrasedlar på en bensinmack i Tanumshede i Bohuslän. En person greps i Grebbestad och ytterligare sex personer greps i en lägenhet i Munkedal.

– I lägenheten påträffades föremål som ger stöd för att de misstänkta har förfalskat pengar där. Bland annat hittade polisen falska sedlar i en väska, ark med sedeltryck på och äkta kontanter som jag menar att de misstänkta har fått i växel när de betalat med de falska sedlarna. En skrivare för att trycka de falska sedlarna påträffades också i en angränsande lägenhet, säger assistentåklagare Malin Bogren som lett förundersökningen.

De sedeltryck som påträffades i lägenheten uppgick till 160 500 kronor. Åtalet omfattar även försök, alternativt förberedelse till penningförfalskning, grovt brott och förberedelse till grovt bedrägeri. Även de enstaka bedrägerierna har haft betydelse för att se helheten i systematiken.

Sex personer är häktade sedan i somras. En sjunde person var häktad, men släpptes under hösten. Den åttonde personen åtalas endast för att ha varit med vid ett köp och är därför inte häktad.

Enligt åklagaren är tillvägagångssättet organiserat och systematiskt. Bedrägerierna har främst skett på Västkusten, men sedlar som kunnat knytas till ärendet har påträffats även i andra delar av landet. I Grebbestad begicks nio bedrägerier på en dag mot olika butiker.

– De har arbetat tillsammans i olika konstellationer och åkt runt till mindre butiker och restauranger där de handlat för mindre summor, betalat med de falska femhundrasedlarna och på så sätt fått äkta växelpengar i retur. Jag menar att alla sju har varit delaktiga i brottsupplägget, säger Malin Bogren.

Personal har reagerat på sedlarna och kontaktat polisen, men i vissa fall har de inte upptäckt att sedlarna är falska.

– Vi använder sällan kontanter nu för tiden, och många kanske inte vet hur sedlar ska se ut. Många har inte hunnit reagera på de falska sedlarna direkt vid köpet, utan vid flera tillfällen har de misstänkta hunnit lämna butiken innan personalen insett att de mottagit en falsk sedel, säger Malin Bogren.

Målnummer i Uddevalla tingsrätt: B 1967-20
 

Kontakt

Assistentåklagare Malin Bogren är tillgänglig för media i dag torsdag kl. 12.30–13.30 på telefon 010-562 61 21.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20